Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

03 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΠ Γιατί δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα


Γιατί δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα

Δείτε την απάντηση του Πρωθυπουργού (ή αλλιώς ο άνθρωπος που κρατάει πάντα τον λόγο του και εννοεί αυτά που λέει) στην ερώτηση του Γ. Σιδέρη από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
(12 Σεπ. 2010)

"Θα βάζαμε την χώρα σε περιπέτεια...."



Hμερομηνία :  01-11-11             Eκτύπωση |   e-mail
Γ. Παπανδρέου: «Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για τη συμφωνία των Βρυξελλών»
 Δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης για την συμφωνία των Βρυξελλών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, λένε οι κυβερνητικές πηγές.


Πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες εμπεριέχουν και κάποιο ρίσκο, εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Αιφνιδιάζοντας το ακροατήριό του και όχι μόνο, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή.
Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού αναμένονταν το τελευταίο διάστημα, καθώς αιτήματα αυτού του είδους ζητούσαν αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σε διαφορετική, πάντως, κατεύθυνση.
Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Απέκλεισε επίσης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αποσυνδέοντας τις εκλογές από το δημοψήφισμα, στο οποίο, όπως τόνισε, δεν θα ψηφίσουμε για το ποιο κόμμα θεωρούμε καλύτερο για να κυβερνήσει τη χώρα. Και επανειλημμένα ανέφερε προς τα μέλη της Κ.Ο. ότι «έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια σκληρής δουλειάς».
Όπως διευκρίνιζαν μέλη του υπουργικού Συμβουλίου το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την κατάρτιση του πλήρους κειμένου της δανειακής σύμβασης, η οποία σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011. Η σύμβαση θα τεθεί στο δημοψήφισμα μαζί με τα παραρτήματά της.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί υπεκφυγή. Εμείς είπε, ποτέ δεν αποφύγαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πάντα τις έχουμε αναλάβει. Υπεκφυγή πρόσθεσε, θα ήταν η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, θα οδηγούσαν στο διχασμό του λαού και τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.
Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε και πρόταση συνεργασίας μακράς πνοής στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρόταση περιλαμβάνει συνεννόηση και συνεργασία σε θέματα που μπορούν να συμφωνήσουν, όπως είναι η διαφάνεια, η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, η αξιοκρατία στο δημόσιο, το χτύπημα της γραφειοκρατίας, κλπ.
Κοινός τόπος αυτής της συνεργασίας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. θα είναι η επίτευξη δύο στόχων: την αναθεώρηση του Συντάγματος και επίσης να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που θα συμπράξουν σε αυτή, ότι όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί το 2013, θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και τα συμπράττοντα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Κατά τραπεζιτών και επιχειρηματιών
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις τράπεζες οι οποίες αντιδρούν στο «κούρεμα» του χρέους και τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους του χρέους που δεν πρέπει να σηκώσουν ολόκληρο οι πολίτες. Δεν δίστασε επίσης να καταφερθεί κατά των τραπεζιτών, οι οποίοι επιμένουν να θέλουν να ρίξουν τα βάρη στους πολίτες.
Αναφέρθηκε επίσης σε αποτυχημένους και πτωχευμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι στηρίζουν τα αιτήματα των τραπεζιτών, για να μπορέσουν οι τράπεζες να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, για να μπορούν οι ίδιοι να συνεχίσουν να παίρνουν θαλασσοδάνεια. Προς τους ίδιους απηύθυνε βαριά κατηγορία λέγοντας ότι αυτοί οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν βγάλει στο εξωτερικό τα χρήματά τους, θέλουν τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή, ώστε να μπορούν, επαναφέροντας τα ευρώ που έβγαλαν στο εξωτερικό, να μπορέσουν να αγοράσουν φθηνά την Ελλάδα.
Μίλησε επίσης και για επιχειρηματίες που θέλουν κυβέρνηση της δικής τους επιλογής, που θέλουν να ανακόψουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και κόμματα που θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Πρόκειται, τόνισε, για ετερόκλητες δυνάμεις, οι οποίες συμμαχούν στην επιλογή τους «να πέσει η κυβέρνηση», για να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, αγνοώντας τις δραματικές συνέπειες για τους πολίτες.
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και σε κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του ίδιου και της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Δεν θα δεχθούμε, τόνισε, αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν. Εμείς, πρόσθεσε, κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον και όσοι πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν κομματικά οφέλη χωρίζοντας του Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα να σκεφθούν ότι αυτούς τους διαχωρισμούς τους πληρώσαμε πολύ ακριβά στο παρελθόν.
Καταδίκασε επίσης τα φαινόμενα βίας στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, αν και, όπως είπε, «συμμεριζόμαστε την οργή του κόσμου». Τόνισε, όμως, ότι δεν είναι πατριωτισμός η απαξίωση της ιστορίας μας και της Δημοκρατίας, αλλά να δημιουργήσουμε μια χώρα που να μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της,
Χαρακτήρισε επίσης επιχείρημα για μικρά παιδιά το προβαλλόμενο από τη ΝΔ ότι το 2020 το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ, όσο και το 2009. Τότε, είπε, η χώρα όδευε ήδη προς τη χρεοκοπία και αν δεν γίνονταν οι προσπάθειες από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό το χρέος θα έφθανε το 2020 στο 230% και αν δεν υπήρχε η τελευταία συμφωνία στο 170%.
Γύρω στα μέσα Ιανουαρίου το δημοψήφισμα, λένε πηγές
Από τον χρόνο κατά τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες (PSI) για την οριστικοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, θα καθοριστεί το πότε θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής του είναι τα μέσα Ιανουαρίου του νέου έτους, καθώς απαιτείται να μεσολαβήσει διάστημα 21 ημερών από την ανακοίνωση της προκήρυξής του, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
κατά τις ίδιες εκτιμήσεις παραμένει ακόμη ανοικτή η διαδικασία που θα προτιμηθεί, δηλαδή είτε θα ψηφιστεί πρώτα από την Βουλή η νέα σύμβαση που απαιτούνται 180 ψήφοι και άρα χρειάζεται να συμφωνήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση είτε δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με 151 ψήφους η Βουλή θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Οι τελικές αποφάσεις, κατά τις ίδιες πηγές, θα ληφθούν όταν διαμορφωθούν όλα τα δεδομένα τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και οι συνθήκες που θα επικρατούν την δεδομένη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού δεν είχε κοινοποιηθεί σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και δεν ήταν γνωστή παρά σε πολύ λίγους στενούς του συνεργάτες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/11/2011_412585

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλιά σας με ελληνικούς χαρακτήρες και ΟΧΙ στα greeklish.

Τα σχόλια ελέγχονται πριν την δημοσίευση τους.