Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

08 Νοεμβρίου 2011

Πώς ο Γιώργος «τίναξε» στον αέρα 2 τρισ. δολάρια


Πώς ο Γιώργος «τίναξε»  στον αέρα 2 τρισ. δολάρια
Γιατί µια χώρα µε πολύ µικρή οικονοµία σπέρνει πανικό στον κόσµο του χρήµατος
Πώς ο Γιώργος «τίναξε»  στον αέρα 2 τρισ. δολάρια
Αντικριστές στο χρηματιστήριο της Φραγκ-φούρτης παρακολουθούν στον τηλεοπτικό δέκτη τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ σε δεύτερο πλάνο ο δείκτης DAX φαίνεται να αρχίζει τη βουτιά... Αλλωστε 790 τρισ. δολάρια «παίζονται» σήμερα στον κόσμο του χρήματος και όποιο γεγονός επηρεάζει τις συναλλαγές προκαλεί τεκτονικές δονήσεις


Οταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, µιας χώρας που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 0,35% του παγκόσµιου ΑΕΠ, δηµοσιοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησής του να διενεργήσει δηµοψήφισµα, πέρα από τον εµφανή εκνευρισµό που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οδήγησε άµεσα και τα χρηµατιστήρια σε απώλειες άνω των 2 τρισ. δολαρίων µέσα σε ένα 24ωρο. Το ευρώ έχασε απότοµα πολύ έδαφος, το κόστος δανεισµού όχι µόνο της Ιταλίας αλλά και της Γαλλίας εκτινάχθηκε, ενώ η απόσυρση κεφαλαίων από την ευρωζώνη σε όλες τις αγορές (χρηµατιστηριακές, οµολογιακές και συναλλαγµατικές) διογκώθηκε µε ταχύτατους ρυθµούς σε ελάχιστο χρόνο. Και ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν χάσει τον ύπνο τους, οι... ελπίδες κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης, απόρροια του «ηλεκτροσόκ» προς την ελληνική πλευρά του αποκαλούµενου και ως «πολεµικού συµβουλίου της ευρωζώνης» ( Μέρκελ ΣαρκοζίΤρισέ ΝτράγκιΜπαρόζο Ροµπάικαι Γιούνκερ ) βελτίωσαν το επενδυτικό κλίµα.

Για τις αγορές, ο κ. Γ. Παπανδρέου θέλησε αρχικώς να µετατοπίσει το βασικό µερίδιο ευθύνης στον ελληνικό λαό, καταδικάζοντας όµως προτού ακόµη ξεκινήσουν τις διαδικασίες υλοποίησης της πρόσφατης συµφωνίας της Ελλάδας µε τους πιστωτές της. Ετσι, το ενδεχόµενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ταχείας µετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες, καθώς και ταχείας απόσυρσης τραπεζικών καταθέσεων ήρθε δυναµικά στο προσκήνιο.

Το καλύτερο σενάριο πλέον για την Ελλάδα είναι, σύµφωνα µε την Deutsche Bank, η συγκρότηση µεταβατικής κυβέρνησης ικανής να προωθήσει τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών της, καθώς η άµεση προσφυγή στις κάλπες ενέχει τεράστιο ρίσκο. Η ιαπωνική Nomura εκτίµησε πάλι ότι δεν έχει τόσο µεγάλη σηµασία ποιος κυβερνά την Ελλάδα, αλλά το αν θα µείνει τελικά στην ευρωζώνη και, ακόµη πιο σηµαντικό, αν σε περίπτωση εξόδου και άλλες υπερχρεωµένες χώρες θα ακολουθήσουν. Για τον οικονοµολόγο Βίλεµ Μπάιτερ της Citigroup πάντως µια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε τεράστιο κόστος, καθώς θα επιφέρει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος και του νέου νοµίσµατος, τεράστια ύφεση και πιθανώς υπερπληθωρισµό.
 Εικονική οικονομία
Το γεγονός πάντως ότι δύο χρόνια τώρα µια χώρα µικρής οικονοµικής εµβέλειας προκαλεί πανικό στις αγορές παγκοσµίως αποδεικνύει τον παγκοσµιοποιηµένο χαρακτήρα του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος, υποστηρίζει η Λυδία Μαλάκη του λονδρέζικου οίκου Schroders. Οπως εξηγεί, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ένας λογικός σύνδεσµος ανάµεσα στην πραγµατική οικονοµία και στις χρηµατιστηριακές αξίες, τα πράγµατα µετά την παγκόσµια κρίση του 2008 και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers έδειξαν ότι ο χρηµατοπιστωτικός κλάδος απέκτησε µια σηµαντική και αυξανόµενη αυτονοµία µε στόχο τη µεγέθυνση των κερδών του. Με τη δηµιουργία πολυσύνθετων επενδυτικών προϊόντων σταδιακά δηµιουργήθηκε µάλιστα µια εικονική πραγµατικότητα αξιών η οποία είναι πολλαπλάσια του παγκόσµιου ΑΕΠ. Ζούµε εποµένως σε µια εποχή όπου ο χρηµατοπιστωτικός κλάδος επηρεάζει επικίνδυνα την «υγεία» των οικονοµιών.
«Σκοτεινές συναλλαγές» 705 τρισ. δολ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύµφωνα µε τον Γιοχάνες Τόρµαν και την οµάδα των αναλυτών της HSBC, ενώ το 2011 το παγκόσµιο ΑΕΠ θα διαµορφωθεί στα 64,1 δισ. ευρώ, στην παγκόσµια αγορά παραγώγων, η οποία παραµένει κυρίαρχη στον κόσµο του χρήµατος, «παίζονται» σήµερα 790 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων µόνο τα 85 τρισ. δολάρια αφορούν συναλλαγές εντός των οργανωµένων αγορών. Τα 705 τρισ. δολ, αφορούν λοιπόν «σκοτεινές συναλλαγές» σε µη οργανωµένες αγορές µικρότερης διαφάνειας µεταξύ των µεγάλων του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος, επηρεάζοντας όµως παράλληλα την πορεία των οικονοµιών, καθώς οι αγορές έχουν πλέον την ιδιότητα όχι απλώς να αποτιµούν αλλά και να σχεδιάζουν τις µελλοντικές αξίες. Οταν οι πιέσεις των αγορών εκτίναξαν τα spreads των ελληνικών οµολόγων, η πορεία της ελληνικής οικονοµίας άλλαξε ρότα, αναφέρει η κυρία Μαλάκη, υποστηρίζοντας ότι στο σηµερινό παγκοσµιοποιηµένο σύστηµα οι αγορές επηρεάζουν τα θεµελιώδη οικονοµικά µεγέθη που υποτίθεται ότι απλά αντανακλούν. Ας δεχθούµε επίσης, αναφέρει, ότι σε αυτό το σκηνικό οι αγορές παύουν να συµπεριφέρονται µε τον αναµενόµενο ορθολογικό τρόπο και χαρακτηρίζονται από συνεχείς δυναµικές ανισορροπίες µε απρόσµενες εξελίξεις. 

Η Ελλάδα, ως µέλος της ΕΕ και του ευρώ, βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο αυτών των ανισορροπιών που χαρακτηρίζουν µια γενικότερη αλληλένδετη κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο και µια κρίση ενωµένης πολιτικής ηγεσίας στην ΕΕ. Αν λάβουµε υπόψη µας ότι σήµερα το νοµοθετικό και θεσµικό πλαίσιο των αγορών έχει επιτρέψει τη δηµιουργία σύνθετων επενδυτικών εργαλείων, η κατάρρευση των αγορών µπορεί να αποδειχθεί µια πολύ επικερδής ενέργεια για τους µερικούς λίγους. Εποµένως, καµία σηµασία δεν έχει η συνεισφορά της ελληνικής οικονοµίας στο παγκόσµιο ή ευρωπαϊκό ΑΕΠ, αλλά οι εµφανείς ή µη συνδετικοί κρίκοι της που καθορίζουν την κατεύθυνση των αγορών.
 Οι νέοι παγκόσμιοι παίκτες
Σε µια παγκοσµιοποιηµένη αγορά µάλιστα, ακόµη και αν τα συµφέροντα των αναδυοµένων χωρών δεν ταυτίζονται απαραιτήτως µε αυτά των βιοµηχανικά αναπτυγµένων, είναι ωστόσο άµεσα συνδεδεµένα. Η πιθανότητα εξάλλου µετάδοσης της κρίσης χρέους στις αναδυόµενες χώρες είναι µεγάλη. Αυτό ισχύει τόσο για τις αγορές, για τα νοµίσµατα, όσο και για τα οµόλογα των χωρών, και µάλιστα ανεξάρτητα από τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Ως τώρα η Κίνα φαίνεται περισσότερο έτοιµη να παίξει τον ρόλο του σωτήρα στην κρίση του ευρώ. ∆ιαθέτει τεράστια συναλλαγµατικά αποθέµατα (3 τρισ. δολάρια), ενώ φαίνεται πρόθυµη να αγοράσει κρατικά οµόλογα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η εγγύηση του ∆ΝΤ ή της ΕΚΤ. Στο πλαίσιο της συνόδου των G20 πάντως, χώρες µε µεγάλα συναλλαγµατικά αποθέµατα αλλά και αδύναµη εγχώρια ζήτηση, όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Γερµανία, φαίνεται να συµφωνούν πλέον να παίξουν µεγάλο ρόλο στην παγκόσµια εξισορρόπηση. 

Οι συνέπειες της «πυρηνικής επιλογής» για την Ελλάδα
Ο «δεκάλογος της καταστροφής» όπως τον καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μια πιθανή έξοδο από το ευρώ
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η επονοµαζόµενη «πυρηνική επιλογή», θα οδηγούσε το νέο νόµισµα και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στα τάρταρα και τον πληθωρισµό στα ύψη, την ώρα που το χρέος της χώρας θα παραµείνει σε ευρώ, εκτιµούν µεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Καθώς µάλιστα το µέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη ακροβατεί σε τεντωµένο σχοινί, ξένες τράπεζες φαίνεται ότι εξετάζουν κάθε δανειακή σύµβαση που έχει συναφθεί µε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ αναζητούν τρόπους να αντισταθµίσουν την έκθεσή τους στη χώρα. Την ίδια στιγµή θεωρούν πως οι πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα µιας τέτοιας επιλογής θα µπορούσαν να κωδικοποιηθούν κυρίως ως εξής: 

1. Η ονοµαστική αξία του ενεργητικού και παθητικού του τραπεζικού συστήµατος θα επανυπολογίζονταν εκ νέου προκειµένου να υποτιµηθεί το νόµισµα. Αρχικά οι τραπεζικοί λογαριασµοί πέραν αυτών των ξένων κατοίκων θα µετατραπούν στο νέο νόµισµα µε ισοτιµία 1 ευρώ = 1 µονάδα του νέου νοµίσµατος, όπως επίσης αντίστοιχα και τα δάνεια της κεντρικής τράπεζας προς τις εµπορικές τράπεζες. 

2. Θα είχαµε ελέγχους των κεφαλαίων τόσο λόγω του τεράστιου ελλείµµατος τρεχουσών συναλλαγών όσο και για να περιοριστούν οι ηµερήσιες αναλήψεις χρηµάτων προκειµένου να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος, το οποίο δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ. 

3. Η χρεοκοπία δεν θα εξάλειφε την ανάγκη για δηµοσιονοµική προσαρµογή, αφού το ισοζύγιο θα συνεχίσει να είναι ελλειµµατικό και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει ακόµη µεγαλύτερη λιτότητα από αυτή που προβλέπει το σχέδιο της τρόικας. Υποθέτοντας πως κάτι τέτοιο είναι πολιτικά ανέφικτο, η κεντρική τράπεζα θα αναλάµβανε τη νοµισµατοποίηση του χρέους, δηλαδή θα τύπωνε χρήµα. 

4. Ολα τα συµβόλαια στη χώρα (δάνεια, µισθοί, ενοίκια, λογαρια σµοί) θα πληρώνονται στο νέο νόµισµα, µε αρχική ισοτιµία µετατροπής 1 ευρώ = 1 µονάδα του νέου νοµίσµατος. Θα υπήρχε αυξηµένη πιθανότητα χρεοκοπίας εταιρειών που κατέχουν χρέος σε ξένο νόµισµα, το οποίο θα οδηγούσε σε σωρεία νοµικών προσφυγών στις πιστώτριες χώρες. 

5. Το σπιράλ που πιθανότατα θα δηµιουργούνταν στους µισθούς (ιδιαίτερα αν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να τυπώνει χρήµα) θα εξάλειφε ταχύτατα το οποιοδήποτε ανταγωνιστικό όφελος. 

6. Θα ήταν πολύ δύσκολο η χώρα να επαναφέρει το παραδοσιακό της νόµισµα. Τα τεχνικά προβλήµατα θα ήταν τεράστια: οι νοµικοί και υπολογιστικοί κώδικες θα έπρεπε να ξαναγραφτούν, τα ATMs να επαναπρογραµµατιστούν κτλ. Ως τότε ίσως χρησιµοποιούνται προσωρινά τα χαρτονοµίσµατα του ευρώ. 

7. Η χώρα θα µπορούσε να εξέλθει ακόµη και από την ΕΕ και να έλθει αντιµέτωπη µε την επιβολή εµπορικών δασµών. 

8. Η µετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της περιφέρειας, δεδοµένου ότι θα υπάρχει προηγούµενο αποχώρησης µιας χώρας από την ευρωζώνη, θα οδηγούσε σε έκρηξη των spreads των οµολόγων και µαζική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες, οι οποίες θα υποστούν ένα «πιστωτικό γεγονός», ενεργοποιώντας τα ασφάλιστρα κινδύνου. Για την Ελλάδα η πληρωµή (αν απαιτηθεί) των CDS υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ. 

9. 
Η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε µια τεράστια παροχή ρευστότητας και σε αγορές κρατικών οµολόγων, ενώ η ΕΚΤ και όλος ο ιδιωτικός τοµέας και οι πιστώτριες χώρες θα πρέπει να διαγράψουν τελείως τις απαιτήσεις τους για αποπληρωµή χρεών από τη χώρα που θα εξέλθει της ευρωζώνης, µε µόνη πιθανή εξαίρεση το ∆ΝΤ. 

10. Η πιστωτική κρίση που θα δηµιουργούνταν ενδεχοµένως θα έκανε την κρίση του 2008 να µοιάζει πολύ ήπια και η παγκόσµια οικονοµία θα πέσει σε βαθιά ύφεση. 

03 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΠ Γιατί δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα


Γιατί δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα

Δείτε την απάντηση του Πρωθυπουργού (ή αλλιώς ο άνθρωπος που κρατάει πάντα τον λόγο του και εννοεί αυτά που λέει) στην ερώτηση του Γ. Σιδέρη από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
(12 Σεπ. 2010)

"Θα βάζαμε την χώρα σε περιπέτεια...."



Hμερομηνία :  01-11-11             Eκτύπωση |   e-mail
Γ. Παπανδρέου: «Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για τη συμφωνία των Βρυξελλών»
 Δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης για την συμφωνία των Βρυξελλών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, λένε οι κυβερνητικές πηγές.


Πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες εμπεριέχουν και κάποιο ρίσκο, εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Αιφνιδιάζοντας το ακροατήριό του και όχι μόνο, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή.
Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού αναμένονταν το τελευταίο διάστημα, καθώς αιτήματα αυτού του είδους ζητούσαν αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σε διαφορετική, πάντως, κατεύθυνση.
Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Απέκλεισε επίσης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αποσυνδέοντας τις εκλογές από το δημοψήφισμα, στο οποίο, όπως τόνισε, δεν θα ψηφίσουμε για το ποιο κόμμα θεωρούμε καλύτερο για να κυβερνήσει τη χώρα. Και επανειλημμένα ανέφερε προς τα μέλη της Κ.Ο. ότι «έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια σκληρής δουλειάς».
Όπως διευκρίνιζαν μέλη του υπουργικού Συμβουλίου το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την κατάρτιση του πλήρους κειμένου της δανειακής σύμβασης, η οποία σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011. Η σύμβαση θα τεθεί στο δημοψήφισμα μαζί με τα παραρτήματά της.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί υπεκφυγή. Εμείς είπε, ποτέ δεν αποφύγαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πάντα τις έχουμε αναλάβει. Υπεκφυγή πρόσθεσε, θα ήταν η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, θα οδηγούσαν στο διχασμό του λαού και τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.
Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε και πρόταση συνεργασίας μακράς πνοής στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρόταση περιλαμβάνει συνεννόηση και συνεργασία σε θέματα που μπορούν να συμφωνήσουν, όπως είναι η διαφάνεια, η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, η αξιοκρατία στο δημόσιο, το χτύπημα της γραφειοκρατίας, κλπ.
Κοινός τόπος αυτής της συνεργασίας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. θα είναι η επίτευξη δύο στόχων: την αναθεώρηση του Συντάγματος και επίσης να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που θα συμπράξουν σε αυτή, ότι όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί το 2013, θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και τα συμπράττοντα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Κατά τραπεζιτών και επιχειρηματιών
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις τράπεζες οι οποίες αντιδρούν στο «κούρεμα» του χρέους και τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους του χρέους που δεν πρέπει να σηκώσουν ολόκληρο οι πολίτες. Δεν δίστασε επίσης να καταφερθεί κατά των τραπεζιτών, οι οποίοι επιμένουν να θέλουν να ρίξουν τα βάρη στους πολίτες.
Αναφέρθηκε επίσης σε αποτυχημένους και πτωχευμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι στηρίζουν τα αιτήματα των τραπεζιτών, για να μπορέσουν οι τράπεζες να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, για να μπορούν οι ίδιοι να συνεχίσουν να παίρνουν θαλασσοδάνεια. Προς τους ίδιους απηύθυνε βαριά κατηγορία λέγοντας ότι αυτοί οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν βγάλει στο εξωτερικό τα χρήματά τους, θέλουν τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή, ώστε να μπορούν, επαναφέροντας τα ευρώ που έβγαλαν στο εξωτερικό, να μπορέσουν να αγοράσουν φθηνά την Ελλάδα.
Μίλησε επίσης και για επιχειρηματίες που θέλουν κυβέρνηση της δικής τους επιλογής, που θέλουν να ανακόψουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και κόμματα που θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Πρόκειται, τόνισε, για ετερόκλητες δυνάμεις, οι οποίες συμμαχούν στην επιλογή τους «να πέσει η κυβέρνηση», για να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, αγνοώντας τις δραματικές συνέπειες για τους πολίτες.
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και σε κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του ίδιου και της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Δεν θα δεχθούμε, τόνισε, αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από κανέναν. Εμείς, πρόσθεσε, κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον και όσοι πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν κομματικά οφέλη χωρίζοντας του Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα να σκεφθούν ότι αυτούς τους διαχωρισμούς τους πληρώσαμε πολύ ακριβά στο παρελθόν.
Καταδίκασε επίσης τα φαινόμενα βίας στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, αν και, όπως είπε, «συμμεριζόμαστε την οργή του κόσμου». Τόνισε, όμως, ότι δεν είναι πατριωτισμός η απαξίωση της ιστορίας μας και της Δημοκρατίας, αλλά να δημιουργήσουμε μια χώρα που να μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της,
Χαρακτήρισε επίσης επιχείρημα για μικρά παιδιά το προβαλλόμενο από τη ΝΔ ότι το 2020 το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ, όσο και το 2009. Τότε, είπε, η χώρα όδευε ήδη προς τη χρεοκοπία και αν δεν γίνονταν οι προσπάθειες από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό το χρέος θα έφθανε το 2020 στο 230% και αν δεν υπήρχε η τελευταία συμφωνία στο 170%.
Γύρω στα μέσα Ιανουαρίου το δημοψήφισμα, λένε πηγές
Από τον χρόνο κατά τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες (PSI) για την οριστικοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, θα καθοριστεί το πότε θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής του είναι τα μέσα Ιανουαρίου του νέου έτους, καθώς απαιτείται να μεσολαβήσει διάστημα 21 ημερών από την ανακοίνωση της προκήρυξής του, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
κατά τις ίδιες εκτιμήσεις παραμένει ακόμη ανοικτή η διαδικασία που θα προτιμηθεί, δηλαδή είτε θα ψηφιστεί πρώτα από την Βουλή η νέα σύμβαση που απαιτούνται 180 ψήφοι και άρα χρειάζεται να συμφωνήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση είτε δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με 151 ψήφους η Βουλή θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Οι τελικές αποφάσεις, κατά τις ίδιες πηγές, θα ληφθούν όταν διαμορφωθούν όλα τα δεδομένα τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και οι συνθήκες που θα επικρατούν την δεδομένη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού δεν είχε κοινοποιηθεί σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και δεν ήταν γνωστή παρά σε πολύ λίγους στενούς του συνεργάτες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/11/2011_412585

26 Οκτωβρίου 2011

Οι 10 στρατηγικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ
3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ
5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ
10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ


Το κείμενο «οι 10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών» κυκλοφορεί μαζικά στο Διαδίκτυο σε διάφορες γλώσσες και αποδίδεται στον αμερικανό φιλόσοφο Noam Chomsky. Στις αρχές του 2010, μεταφράζεται και στα ελληνικά, δημοσιεύεται σε πολλά μπλόγκς και οι αναρτήσεις και τα likes δίνουν και παίρνουν. Το συγκεκριμένο κείμενο σε χρόνο ρεκόρ ανακηρύσσεται σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα της παγκόσμιας μπλογκόσφαιρας.

Πράγματι, διαβάζοντας το κανείς, δύσκολα θα μείνει ασυγκίνητος. Ο δεκάλογος περιλαμβάνει κοινές αλήθειες που όλοι έχουν  βιώσει στο πετσί τους όπως ότι το σύστημα γνωρίζει πολύ καλύτερα τα άτομα απ’όσο τα ίδια τα άτομα γνωρίζουν τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να τα ελέγχει περισσότερο απ’όσο τα ίδια μπορούν να ελέγχουν τον εαυτό τους.
Η πρωτοφανής επιτυχία αυτού του κειμένου οδήγησε τον Τσόμσκι στην επίσημη διάψευση της πνευματικής κυριότητας του. «Δεν το έχω γράψει αλλά σίγουρα είναι επηρεασμένο από τη σκέψη μου. Θα μπορούσα και να το έχω υπογράψει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εύλογη είναι η ερώτηση λοιπόν, τίνος είναι το κείμενο; Το κείμενο λοιπόν γράφτηκε απο την γαλλική αναρχική εφημερίδα LeGrandSoir. Διαβάστε τις και θα καταλάβετε τους τρόπους με τους οποίους, απο άνθρωποι μετατρεπόμαστε σε πρόβατα……
1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣΠΡΟΣΟΧΗΣ
Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών.
Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει  καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.
3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Για να γίνουν αποδεκτά  τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.
4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.
5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος.Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.
7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του… «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος…
9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ
Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους.Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης… Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.
10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.

24 Οκτωβρίου 2011

Κριτική εκ των έσω στο δόγμα Νταβούτογλου


ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης14-05-10
Κριτική εκ των έσω στο δόγμα Νταβούτογλου

Υπό την ονομασία «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» προβάλλεται από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας το δόγμα που ακολουθείται στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, που στο τιμόνι του τουρκικού ΥΠΕΞ βρίσκεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Είναι μια φράση που προβάλλεται ως επιδίωξη και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Νταβούτογλου τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας 100 ταξίδια στο εξωτερικό και έχει δεχθεί 50 επισκέψεις στην Αγκυρα. Στο εσωτερικό της Τουρκίας εκφράζονται αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματική είναι η εξωτερική πολιτική που ασκείται. Ο κ. Ονούρ Οϊμέν, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, CHP, λέει χαρακτηριστικά ότι «η επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής δεν μετριέται σε χιλιόμετρα πτήσεων, ούτε σε αριθμό επισκέψεων». Σχολιάζοντας, δε, το δόγμα «μηδενικά προβλήματα», διερωτάται σε τι αναφέρεται. «Βιώνουμε τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις μας με το Ισραήλ, με το οποίο από το 1948 μέχρι σήμερα δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα. Η προσπάθεια προσέγγισης με την Αρμενία μας δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκείται είναι διαφορετικά από τις προθέσεις που προβάλλονται», επισημαίνει.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Kadir Has, Μουσταφά Αϊντίν, παραθέτει τον δικό του προβληματισμό. «Αν δει κανείς το πρόγραμμα του κ. Νταβούτογλου, διαπιστώνει ότι κάνει κατά μέσο όρο ένα ταξίδι κάθε τρεις μέρες. Δεν μένει χρόνος για να εστιάσει στα μεγάλα θέματα. Παράλληλα, κάθε λίγους μήνες ανακοινώνεται μια νέα πρωτοβουλία. Ανοίγουμε πρωτοβουλίες στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, παντού. Αλλά, καμιά δεν φαίνεται να προχωράει. Η Ε.Ε. ως προοπτική έχει κολλήσει. Η Κύπρος έχει κολλήσει, η Αρμενία το ίδιο, ο Καύκασος είναι αμφίβολος και η Μέση Ανατολή είναι Μέση Ανατολή», τονίζει.
Προβληματισμός
Ο καθηγητής Οστούν Εργουντέρ του Πανεπιστημίου Sabanci, που υπήρξε και καθηγητής του Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δείχνει ικανότητα προσαρμογής στις ευρύτερες μεταβολές όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, εκφράζει όμως τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο η πολιτική μηδενικών προβλημάτων να αδυνατίζει τους δεσμούς με τη Δύση.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Bogazici, Χακάν Γιλμάζ, ερμηνεύει το άνοιγμα της κυβέρνησης Ερντογάν προς τις ισλαμικές χώρες και τον αντισημιτισμό που προβάλλεται ως «ανάχωμα στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση στο εσωτερικό ότι δεν είναι αρκετά εθνικιστική, λόγω της στάσης που υιοθετεί σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα στην Αρμενία ή στο Κυπριακό». Εκφράζει, δε, τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε προ δεκαπενθημέρου και δείχνει τις θετικές γνώμες για ένταξη στην Ε.Ε. να έχουν υποχωρήσει στο 55% από 70% που ήταν παλαιότερα και τις αρνητικές να έχουν εκτιναχθεί στο 37% από 17% που ήταν.
Μέτρα ασφαλείας
Σε συναγερμό βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα. Στα μέτρα ασφαλείας μετέχουν 1.500 αστυνομικοί, ενώ τον προβληματισμό επιτείνουν οι τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είναι προγραμματισμένες στο κέντρο της Αθήνας για σήμερα το απόγευμα. Στις πλατείες Κολοκοτρώνη και Κλαυθμώνος θα συγκεντρωθούν στις 7 μ.μ. μέλη εθνικιστικών οργανώσεων και την ίδια ώρα στην πλατεία Κοτζιά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει ομιλία του προέδρου του κ. Αλέξη Τσίπρα ενάντια στα οικονομικά μέτρα. Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν για λόγους ασφαλείας δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο αυξημένα μέτρα και προσωρινές διακοπές της κυκλοφορίας αναμένονται κατά τις μετακινήσεις του.

Ο τουρκικός στρατός πίσω από τους λαθρομετανάστες


Σύμφωνα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Ο τουρκικός στρατός πίσω από τους λαθρομετανάστες

Τεράστιο πολιτικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εγείρει η αναφορά των ελληνικών συνοριακών δυνάμεων, που αποκαλύπτει ανάμιξη του τουρκικού στρατού στην προώθηση λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Τα στοιχεία των ελληνικών αστυνομικών αρχών βρίσκονται ήδη στα χέρια του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, μέλη του οποίου είναι εγκατεστημένα εδώ και δύο χρόνια στον Έβρο.

Σύμφωνα με την «καυτή» αναφορά, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρατήρησαν πρόσφατα με τις θερμικές κάμερες αυτοκίνητο του τουρκικού στρατού να αποβιβάζει "ύποπτα άτομα τα οποία οδηγήθηκαν στον ποταμό Έβρο και στην συνέχεια επιχείρησαν να διασχίσουν παρανόμως τα σύνορα".

Σε άλλες περιπτώσεις, επισημαίνεται στην αναφορά, οι ομάδες των μεταναστών, που συνήθως οδηγούνται από τούρκους διακινητές, συναντώνται με στρατιωτικές περιπόλους της γειτονικής χώρας οι οποίες τους επιτρέπουν να κινούνται ανενόχλητες προς τη μεθόριο.

Τα ύποπτα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές αναμένεται να τεθούν υπόψη και των τούρκων αστυνομικών οι οποίοι εκπροσωπούν τις αρχές της χώρας τους στο "σημείο επαφής" που έχει εγκαινιαστεί μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ανταλλάσσονται απόψεις σε τακτική βάση για την αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η τουρκική αστυνομία παραπέμπει τις υποθέσεις αυτές τόσο στον τουρκικό στρατό όσο και στη στρατοχωροφυλακή της γειτονικής χώρας, που είναι οι αρμόδιες αρχές επιτήρησης των συνόρων.

Τα συγκοινωνούντα δοχεία: Τουρκία - Λαθρομετανάστευση - Ναρκωτικά. - - - Το δόγμα Οζάλ και ο ρόλος της ΜΙΤ.

Τα συγκοινωνούντα δοχεία: Τουρκία - Λαθρομετανάστευση - Ναρκωτικά. - - - Το δόγμα Οζάλ και ο ρόλος της ΜΙΤ.


Γράφει ο Ομηρος Φωτιάδης*.
«Για να τελειώνουμε με την Ελλάδα αρκεί να στείλουμε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους από εδώ». Το «Δόγμα Οζάλ» φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με δραματικές και ολέθριες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδος μας. Απόλυτα συνδεδεμένο με τη λαθρομετανάστευση είναι το εμπόριο ναρκωτικών.

Αφγανοί και Πακιστανοί λαθρομετανάστες προωθούν τα ναρκωτικά στους Τούρκους μεγαλέμπορους οι οποίοι μέσω Ελλάδας τα διακινούν σε όλη την Ευρώπη. Στις 2 Ιουνίου 2009 είδαμε στα ΜΜΕ της Τουρκίας εκτενείς αναφορές για τη σύλληψη 85 λαθρομεταναστών στην...
πόλη Ακσαράι (Aksaray) σε φορτηγό που ερχόταν από την επαρχία Βαν (Van) προερχόμενοι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Είχε προηγηθεί στις 17 Μαρτίου 2009 η σύλληψη 67 λαθρομεταναστών από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε ξεχωριστές επιχειρήσεις στις επαρχίες Μούγλα (δυτική Τουρκία) Μπίτλις και Βαν (ανατολική Τουρκία).

Οι λαθρομετανάστες προέρχονται από τη Μιανμάρ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Οι δύο επιχειρήσεις αυτές αποτελούν τις μοναδικές συλλήψεις της Τουρκίας από τις αρχές του έτους 2009. Προηγήθηκαν αναφορές και καταγγελίες εις βάρος της Τουρκίας και στις δύο περιπτώσεις από όργανα της Ε.Ε. για τη διακίνηση των λαθρομεταναστών. Στις 5 Μαΐου 2009 εφημερίδα «Zaman» αναφέρεται στο «καυτό» περιεχόμενο του ημερολογίου του ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ ο οποίος περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Εκεί αναγράφεται ότι στις 21 Οκτωβρίου 2004 ένας αξιωματικός του πλοίου Ερτουρούλ «πήγε στην Ιταλία για άσκηση και μετέφερε 5 κιλά ηρωίνης». Ο Ορνέκ συνεχίζει λέγοντας ότι το παράνομο «πακέτο» παραδόθηκε σε συνεργάτη του αξιωματικού στη Σαρδηνία και μάλιστα ότι αυτό έγινε εν γνώσει του καπετάνιου του πολεμικού καραβιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν αξιωματικός και καπετάνιος επέστρεψαν άνοιξαν δύο μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το τουρκικό πλοίο συμμετείχε στη νατοϊκή άσκηση που έγινε μεταξύ 30/9 και 16/10 του 2004 στη Σαρδηνία. Στις 8 Μαΐου 2009 Αλβανός διπλωμάτης συνελήφθη στην Τουρκία κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών ανακοίνωσαν οι αλβανικές αρχές επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι συνελήφθη καθώς μετέφερε 65 κιλά ηρωίνης.

Η σύλληψη του Αγκίμ Χατζίου, δεύτερου γραμματέα της αλβανικής πρεσβείας στην πΓΔΜ, συνιστά το δεύτερο περιστατικό αυτού του τύπου μετά τη σύλληψη πέρυσι στην Ιταλία οδηγού της αλβανικής πρεσβείας ο οποίος μετέφερε ένα κιλό κοκαΐνης. Στις 24 Μαΐου 2009 δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν κατά της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών σε συνάντησή τους στην Τεχεράνη οι πρόεδροι του Ιράν, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών των «προϊόντων», η Τουρκία, απουσίαζε από τη συνάντηση αυτή. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008 στα πλαίσια των ερευνών για την ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ συνελήφθη ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Σερντάρ Σατσάν (Serdar Saçan) και αποκαλύφθηκε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (JITEM) ήταν ο συντονιστής της διακίνησης ηρωίνης από το Ιράν προς την Ευρώπη.

Σε φάκελο που βρέθηκε σε αποθήκη του συλληφθέντος πρώην αστυνομικού βρέθηκαν στοιχεία για τη δολοφονία δύο Ιρανών το 1995 στην Κωνσταντινούπολη του Asker Simko και του Zeya Nazim οι οποίοι θεωρούνταν ως πράκτορες της MOD που είναι η αντίστοιχη με τη JITEM υπηρεσία του Ιράν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν στον φάκελο αλλά και με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου της εποχής οι δυο δολοφονηθέντες ήταν οι σύνδεσμοι της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών οι οποίοι εξασφάλιζαν τον απαραίτητο συντονισμό με την JITEM στο θέμα της διακίνησης της ηρωίνης που είχε προορισμό την Ευρώπη. Ο Σίμκο και ο Ναζίμ κατοικούσαν μόνιμα σε πανάκριβες βίλες στην Κωνσταντινούπολη και συνεργάζονταν με τα στελέχη της JITEM και της ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ στη διακίνηση της ηρωίνης εξασφαλίζοντας τεράστια οικονομικά ανταλλάγματα για τους ίδιους και για τους ανωτέρους τους.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90 η Τουρκία επέτρεψε τη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης σε μέλη της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού που έκανε αντιπολίτευση στο καθεστώς του αγιατολάχ Χομεϊνί. Το στρατόπεδο αυτό που βρισκόταν στο Βαν λειτουργούσε υπό την ευθύνη της JITEM.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν το οποίο με τη σειρά του επέτρεψε στο ΡΚΚ να ιδρύσει στρατόπεδο στο ιρανικό έδαφος στο οποίο δραστηριοποιούνταν ο αδελφός του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Οσμάν, με 500 αντάρτες. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε ψύχρανση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ JITEM και MOD στον τομέα της διακίνησης της ηρωίνης που προοριζόταν για τις χώρες της Ευρώπης.

Τελικά την ψύχρανση των σχέσεων των δυο υπηρεσιών την πλήρωσαν οι σύνδεσμοι Σίμκο και Ναζίμ οι οποίοι απήχθησαν από μέλη της JITEM υπό την καθοδήγηση του στελέχους της ταγματάρχη Ερσεβέρ και δολοφονήθηκαν αφού έχασαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και χρήματα (δύο χρόνια μετά βρέθηκε δολοφονημένος στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Ερσεβέρ ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον ισχυρό άνδρα της JITEM, προφυλακισμένο σήμερα, στρατηγό ε.α. Βελή Κιουτσούκ).

Όταν έγινε η δολοφονία των Ιρανών πρακτόρων (15 Ιανουαρίου 1995) η JITEM είχε διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο το σενάριο ότι οι δυο Ιρανοί είχαν δολοφονηθεί από το ΡΚΚ επειδή «δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά των εσόδων από τη διακίνηση της ηρωίνης».

Όπως προκύπτει τώρα από τα στοιχεία που βρέθηκαν στον φάκελο το σενάριο αυτό είχε διαρρεύσει σκόπιμα από τη JITEM στον τουρκικό Τύπο αφ’ ενός για να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη σε σχέση με τους πραγατικούς ενόχους και αφ’ ετέρου να αμαυρωθεί έτι περαιτέρω η εικόνα του ΡΚΚ στην τουρκική κοινή γνώμη. Να σημειωθεί ότι το σενάριο αυτό είχε προβάλει και το πρώην ανώτατο στέλεχος της ΜΙΤ Mehmet Eymür στην ιστοσελίδα που είχε στο Διαδίκτυο ( atin.org).

Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των υπηρεσιών του τουρκικού επίσημου κράτους στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις χώρες της Ευρώπης είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αλλεπάλληλες φορές τον τουρκικό και το διεθνή Τύπο ενώ πρόσφατα έχει γραφεί επίσης στον τουρκικό Τύπο ότι πίσω από τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα κρύβεται και πάλι η τουρκική στρατοχωροφυλακή (Jandarma).

Τον αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψαν πέρυσι οι αρχές ασφαλείας της χώρας. Συνελήφθησαν 2.211 άτομα ελληνικής, τουρκικής, αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας ως διακινητές των λαθρομεταναστών.

Στις διαστάσεις αυτής της μάχης έρχεται να προστεθεί -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Έτσι ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472 και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές καταλογίζουν στις αντίστοιχες τουρκικές πως όχι μόνο αρνούνται την επανείσοδο λαθρομεταναστών αλλά και ότι ανέχονται (αν δεν ενθαρρύνουν) τη διοχέτευση μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα. Προς τούτο το Λιμενικό έχει καταγράψει σε βίντεο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Το εμπόριο ναρκωτικών είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την λαθρομετανάστευση. Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις παράγουν το 90% του οπίου παγκοσμίως.

Τα ναρκωτικά αυτά διακινούνται μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες αυτές. Αφγανοί και Πακιστανοί προωθούνται κυρίως στο Ιράν και την Συρία φορτωμένοι με ικανές ποσότητες ναρκωτικών προς την Νοτιοανατολική Τουρκία όπου με την απόλυτη συνεργασία του τουρκικού κράτους και των υπηρεσιών του λειτουργούν «συνεργεία υποδοχής». Τα «συνεργεία υποδοχής» παραλαμβάνουν τα ναρκωτικά και τα προωθούν στους Τούρκους μεγαλέμπορους ναρκωτικών.

Ο κάθε λαθρομετανάστης λαμβάνει ως αμοιβή ένα μεγάλο ποσό που συνήθως ανταποκρίνεται στα έξοδα μεταφοράς του στις ακτές του Αιγαίου και στη «διαπεραίωσή απέναντι», δηλ. στην Ελλάδα. Οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών σε συνεργασία με το τουρκικό κράτος είναι συνδεδεμένοι με τα δίκτυα διακίνησης των λαθρομεταναστών (ουσιαστικά είναι οι ίδιοι). Το «κύκλωμα» είναι απόλυτα ελεγχόμενο από την Τουρκία.

Ο υποψήφιος Αφγανός, Πακιστανός κ.λπ. λαθρομετανάστης έρχεται σε επαφή με τα δεκάδες και εμφανώς εγκατεστημένα «κέντρα διακίνησης» που υπάρχουν στις χώρες αυτές. Του γνωστοποιείται το κόστος μεταφοράς του μέχρι τις ακτές του Αιγαίου και της μεταφοράς του στην Ελλάδα. Τα ποσά αυτά είναι παντελώς απαγορευτικά για τους πάμφτωχους υποψηφίους που λιμοκτονούν στις χώρες αυτές.

Τα 2-3 χιλιάδες δολάρια που συνήθως απαιτούνται είναι ποσό ασύλληπτο σε μέγεθος για τους ανθρώπους αυτούς. Την απογοήτευσή τους ακολουθεί η πρόταση των «κέντρων διακίνησης» για μεταφορά ναρκωτικών και την αντίστοιχη αμοιβή τους. Συνήθως όλοι δέχονται την πρόταση. Κατόπιν ξεκινούν τα καραβάνια των λαθρομεταναστών προς τις ακτές του Αιγαίου φορτωμένα με ναρκωτικά.

Τα τουρκικά δίκτυα της ΜΙΤ της JITEM και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα δίκτυα της πακιστανικής ISI, της ιρανικής SAVAK και VEVAK, των Τουρκομάνων του Ιράκ κ.λπ. εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην Τουρκία. Κύριος προορισμός τους οι στρατοκρατούμενες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι συνθήκες στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας εξασφαλίζουν απόλυτα το «ξεφόρτωμα» των διακινητών-λαθρομεταναστών στα κέντρα διαχείρισης ναρκωτικών. Οι λαθρομετανάστες αναλόγως των προθέσεών τους γίνονται κατόπιν αντικείμενα περαιτέρω εκμετάλλευσης από τους Τούρκους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αμείβεται για την μεταφορά των ναρκωτικών και κατόπιν τα ίδια κυκλώματα παίρνουν πίσω τα χρήματα που τους έδωσαν για την προώθησή τους στο Αιγαίο! Δηλαδή η μεταφορά ναρκωτικών από τα κέντρα παραγωγής τους γίνεται δωρεάν καθώς οι αμοιβές των διακινητών-μεταφορέων επιστρέφουν ξανά στα ίδια πρόσωπα μέσω των δικτύων που προαναφέρθηκαν.

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία 2 χρόνια οι αμοιβές αυτές να γίνονται σε πλαστά χαρτονομίσματα για μην υπάρχουν «απώλειες» καθώς σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται ο έλεγχος μερικών λαθρομεταναστών. Σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί λαθρομετανάστες χρησιμοποιούνται κατόπιν και σε παράνομη εργασία στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη μεταφορά τους στα παράλια του Αιγαίου. Τα κέρδη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες των τουρκικών υπηρεσιών είναι τεράστια.

Η Τουρκία είναι ο διοργανωτής ολόκληρου αυτού του τεράστιου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών και ναρκωτικών από την Κεντρική Ασία. Παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποιεί και για τις χώρες του Καυκάσου.


Κατόπιν τα ναρκωτικά επεξεργάζονται στα εκατοντάδες εργαστήρια της Τουρκίας και λαμβάνουν «μορφή κατανάλωσης». Μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας διακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας στερούνται σοβαρών μέσων Λιμενικής Αστυνομίας και Ακτοφυλακής, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να διακινεί τόνους ναρκωτικών με ασφάλεια. Εκατοντάδες μεγάλα και μικρά εμπορικά πλοία που διακινούν το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας μεταφέρουν τόνους ναρκωτικών στην Οδησσό, στην Κωνστάντζα, στο Μπουργκάς, στη Βάρνα και σε άλλα λιμάνια.

Η τουρκική μαφία που είναι πανίσχυρη και διάσπαρτη σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και ηγείται του εμπορίου ναρκωτικών είναι ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων της λαθρομετανάστευσης. Η τουρκική μαφία ηγείται του εμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη για δεκαετίες τώρα έχοντας ως εκτελεστικά της όργανα την αλβανική και την τσετσένικη μαφία.

Ανατριχιαστικά στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης:
Περισσότερες από 5.000 εγκληματικές οργανώσεις με εκατομμύρια μέλη έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη και έχουν θέσει εαυτές στην υπηρεσία του εγκλήματος που σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί πλέον μία παγκόσμια… υπερδύναμη.

Εξειδικευμένοι νομικοί και εγκληματολόγοι που επιχείρησαν να συνθέσουν το «παζλ» της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από δύο τουλάχιστον σοβαρές διαπιστώσεις.

Τα κεφάλαια και οι άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος ανά τον κόσμο βρίσκονται παντού: από τα ανώτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών από την εξάλειψη των αποβλήτων μέχρι τον κλάδο των οικοδομών και βεβαίως εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες είσπραξης μεγάλων δημόσιων κονδυλίων.

Η δράση τους που πολλές φορές συνδέεται και με τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων έχει τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο (λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εμπορία ανθρώπων και οργάνων, βία, διαφθορά κ.ά.) και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις όχι μόνον στην ελεύθερη αγορά και στον υγιή ανταγωνισμό αλλά και στους ίδιους τους κανόνες της πολιτικής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκταση και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη Γηραιά Ήπειρο οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να χωριστούν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο «διαβρωμένες» είναι από τις εγκληματικές οργανώσεις.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία όπου σε κάθε μία από αυτές έχει υπολογιστεί ότι δραστηριοποιούνται 500 περίπου εγκληματικές οργανώσεις.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αγγλία όπου σε κάθε μία απ’ αυτές διαπιστώθηκε ότι αλωνίζουν από 200 μέχρι και 500 οργανώσεις.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η πΓΔΜ όπου στην κάθε μία δραστηριοποιούνται από 100 έως 200 οργανώσεις.

Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν η Δανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Τουρκία και στην κάθε μία από αυτές εντοπίζεται οργανωμένη δράση από 25 μέχρι και 100 εγκληματικών οργανώσεων. Στην πέμπτη κατηγορία τέλος, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με την Ανδόρα, την Αυστρία, την Κροατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία και το Λουξεμβούργο, εντοπίζεται οργανωμένη δράση 25 τουλάχιστον εγκληματικών οργανώσεων.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων της πολυσέλιδης έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις ξεπερνούν τις 5.000 στις 46 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, έχουν στις τάξεις τους στρατολογημένους εκατομμύρια ανθρώπους και βέβαια η δράση τους δεν είναι κατά ανάγκην ανταγωνιστική μεταξύ τους: δείχνουν να έχουν μοιράσει τόσο την επικράτεια των χωρών όπου δραστηριοποιούνται εγκληματικά ανά τον κόσμο όσον και το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

Μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται:

α. Εισαγωγές ηρωίνης από το Αφγανιστάν, κοκαΐνης από την Κολομβία και εξαγωγές «έκσταση» από την Ευρώπη.

β. Λαθρεμπόριο προϊόντων απομίμησης που παράγονται φθηνά και είναι χαμηλής ποιότητας όπως cd, dvd, απομιμήσεις τζιν και αρωμάτων, πλαστά προφυλακτικά, ανταλλακτικά αεροσκαφών, φρένα αυτοκινήτων, φάρμακα, παιδικές τροφές και πολλά άλλα.

γ. Κλοπές ταυτοτήτων μέσω του Διαδικτύου όπου πείθουν αφελείς Ευρωπαίους να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα τραπεζικά τους στοιχεία ή τον αριθμό της κοινωνικής τους ασφάλισης για να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους.

δ. Παράνομο εμπόριο γυναικών για πορνεία παιδιών, για παιδεραστία και εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης.

ε. Παραχαράξεις νομισμάτων λαθρεμπόριο τσιγάρων και οινοπνεύματος και ένοπλες ληστείες πολυτελών οχημάτων τα οποία πουλάνε στη συνέχεια στην Ανατολική Ευρώπη.

στ. Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για τη συγκάλυψη της εγκληματικής του προέλευσης όπως η περίπτωση της μαφίας που εξαγόρασε τράπεζες στη Λετονία. Ιδιαίτερα βίαια και με την ιστορία τους να αρχίζει από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι τα μέλη των τουρκικών δικτύων που όπως τονίζεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν σχεδόν μονοπωλήσει το εμπόριο ηρωίνης μεταξύ της Kεντρικής Ασίας και της Ευρώπης ενώ ασχολούνται παράλληλα με τις απομιμήσεις ηλεκτρονικών την πορνεία και την εμπορία ανθρώπων.
(Ολόκληρη η έκθεση.)

Η εμπλοκή των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας στο εμπόριο ναρκωτικών έχει αναφερθεί και απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές ασφαλείας της Ευρώπης.

Το 2006 ο Αστυνομικός Διευθυντής του Λονδίνου σε έκθεσή του επισημαίνει την εμπλοκή στελεχών της Τουρκικής Στρατιωτικής Αποστολής με έδρα την τουρκική πρεσβεία ως μεγαλέμπορους και διακινητές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ακόμη και με διπλωματικούς σάκους!

Ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό κύκλωμα αποτελούμενο από Τούρκους πράκτορες, Τούρκους στρατιωτικούς και διπλωμάτες «Γκρίζους Λύκους» και χιλιάδες χιλιάδων Τούρκων μεταναστών εμπλέκεται στην διακίνηση και διάθεση ναρκωτικών στην Ευρώπη, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το καταστροφικό γεγονός της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.

Πέρυσι τον Απρίλιο συνελήφθη για διακίνηση λαθρομεταναστών ο 38χρονος Τούρκος αρχιλοχίας των Ειδικών Δυνάμεων και στέλεχος της ΜΙΤ SARKAN KAYA στην Μυτιλήνη από άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Αν και μεμονωμένο το περιστατικό αποδεικνύει και την «εκτελεστική εμπλοκή» της ΜΙΤ στην λαθρομετανάστευση και τα τουρκικά σχέδια εις βάρος της Ελλάδος. Τα τεράστια κυκλώματα της ΜΙΤ στην Τουρκία εκτελούν τα σχέδιά τους απροκάλυπτα πλέον.

Οι Τούρκοι δουλέμποροι τους παραλαμβάνουν στην πόλη Hakkari. Από εκεί με λεωφορεία και φορτηγά τους οδηγούν από τις πόλεις Elazig και Adapazari, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη. Στην Κωνσταντινούπολη οι δουλέμποροι τους «στοιβάζουν» σε φθηνά ξενοδοχεία στην συνοικία Aksaray όπου είναι εγκατεστημένο όλο το κύκλωμα: Τουριστικά πρακτορεία που στην πραγματικότητα ασχολούνται μόνο με την προώθηση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, γραφεία παραχαρακτών για διαβατήρια και ταυτότητες και βεβαίως οι «πιάτσες» όσων θησαυρίζουν από την «δουλειά».

Τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών έχουν δημιουργηθεί «στρατόπεδα» συγκέντρωσης σε αρκετές πόλεις των μικρασιατικών παραλίων (Σμύρνη, Μάρμαρις, Αλικαρνασσός, Turgut Reis) με την ανοχή των τουρκικών αρχών. Όλα αυτά τα καραβάνια από εκατοντάδες εξαθλιωμένους περιμένουν ως και δύο μήνες για να βρεθεί το σαπιοκάραβο και οι βάρκες προς την Ελλάδα. Τέτοιας έκτασης επιχείρηση καθιστά βεβαιότητα το ότι οι αρχές της Τουρκίας γνωρίζουν τα πάντα και υποθάλπουν την κατάσταση.

Οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι δουλέμποροι αλλά δεν συλλαμβάνουν κανέναν διότι πολύ απλά θέλουν να ξεφορτωθούν τους μετανάστες αφού πρώτα τους απομυζήσουν. Ένα πλαστό διαβατήριο κοστίζει από 500-1.000 δολάρια και από αυτά 10% ως 20% παίρνει ως προμήθεια η τουρκική αστυνομία όπως βεβαιώνει ο Halil Nebiler, συγγραφέας του έργου «Η πολιτική οικονομία της τουρκικής μαφίας».

Το τουρκικό Λιμενικό τους συνοδεύει από απόσταση μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα ως προπομπός-ανιχνευτής και αφ’ ετέρου για να σιγουρευτεί ότι έφυγαν. Οι αμοιβές των Τούρκων δουλεμπόρων ποικίλλουν αναλόγως της χώρας προέλευσης των μεταναστών. Οι τιμές αρχίζουν από 1.000 ευρώ και φθάνουν τις 3.000 το άτομο. Αν σε ένα σαπιοκάραβο μαζευτούν για την Ελλάδα 50 ή 30 λαθρομετανάστες καταλαβαίνουμε για τι ποσά μιλάμε. Οι Toύρκοι δουλέμποροι στις περιπτώσεις μαζικών μεταφορών χρησιμοποιούν παλιά και σάπια πλοιάρια για την μεταφορά των λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά, ένα ταξίδι 5 ή 10 το πολύ μιλίων.

Αν υπολογιστεί ότι το σύνηθες κόμιστρο που πληρώνουν οι λαθρομετανάστες είναι 1.500 δολάρια και σε ένα τέτοιο καρυδότσουφλο στοιβάζονται 30 ή και 50 άτομα τότε από ένα τέτοιο ταξίδι μίας ή δύο ωρών οι δουλέμποροι βγάζουν 45.000 ή 75.000 δολάρια αντίστοιχα. Oι καταθέσεις Ελλήνων αξιωματικών του Λιμενικού είναι αποκαλυπτικές, θάβονται όμως για να μην ενοχληθούν οι αντιρατσιστές προοδευτικοί πλασιέ της πολυφυλετικής κοινωνίας και λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις.

Καταθέτει σχετικά τέως λιμενάρχης μεγάλου νησιού μας:
«Η διακίνηση των λαθρομεταναστών γίνεται με τη βοήθεια Τούρκων λιμενικών. Τα τουρκικά περιπολικά σκάφη λειτουργούν ως ανιχνευτές των παράνομων σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Συχνά τουρκικά αλιευτικά σκάφη λειτουργούν ως ανιχνευτές της κίνησης γύρω από ελληνικά λιμάνια δίνοντας σήμα την κατάλληλη στιγμή στα σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους. Διεξάγουμε πόλεμο με απίστευτες διαστάσεις, η κατάσταση είναι δραματική. Άνθρωποι των τουρκικών αρχών ασφαλείας (αστυνομία MIT) είναι αναμεμειγμένοι σε αυτή την ιστορία παρέχοντας σχετική πληροφόρηση στους δουλέμπορους».

Η βιομηχανία της λαθρομετανάστευσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 8 δισ. δολάρια το έτος στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση της τουρκικής αστυνομίας που είδε το φως πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα οι ίδιες εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα κατέχουν και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών και στην ουσία το οργανωμένο έγκλημα σε αυτή τη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυσυλλεκτικό, πολυπλόκαμο και κατά βάση ενιαίο ως προς τη δομή του και τις λειτουργίες του.

Οι «τιμές» διάβασης του Αιγαίου από τις μικρασιατικές ακτές, συχνά ένα ταξίδι μερικών λεπτών, κοστίζει από 2.000 ως 5.000 δολάρια ενώ για διαδρομές από την Τουρκία στη Βόρεια Ευρώπη αγγίζει μέχρι και τα 15.000 δολάρια. Οι μετανάστες που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες φθάνουν σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Μερσίνα μέσω πλοίων ή και αεροπλάνων. Οι Άραβες περνούν τα σύνορα με τη Συρία και οι Ιρανοί, Αφγανοί και Πακιστανοί μέσω των ιρανικών συνόρων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία και το Ιράν δεν έχουν καθεστώς βίζας μεταξύ τους διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά ανθρώπων... Με την άφιξή τους στο τουρκικό έδαφος οι λαθρομετανάστες οδηγούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένες παράνομες αποθήκες ή κτίσματα στα προάστια των προαναφερθέντων πόλεων. Σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν αντί ελαχίστων χρημάτων σε μικρές βιοτεχνίες ή στον τουριστικό τομέα έως ότου προετοιμαστεί το ταξίδι προς Ελλάδα και Ευρώπη. Το μεσοδιάστημα αυτό διαρκεί μέχρι 2 έτη και κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μικρομεσαίες τουρκικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μεγάλη μείωση του εργατικού κόστους.

Σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας τα βασικά σημεία αναχώρησης σκαφών με λαθρομετανάστες από Τουρκία είναι τα εξής: Ayvalik, Ayvacik, Izmir, Kusadasi, Foca, Alacati, Sigacik, Didim, Bodrum, Datca, Marmaris, Bozburuk. Οι σύγχρονοι δουλέμποροι συνεχίζουν τη χρυσοφόρο επιχείρηση που έχουν στήσει στο Αιγαίο μεταφέροντας μαζικά χιλιάδες πρόσφυγες έναντι αδράς αμοιβής αφού έχουν εξασφαλισμένη την ανοχή αν όχι και τις ευλογίες των τουρκικών αρχών.

Το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών προς τη Λέσβο δρα στην περιοχή Μπαλικεσίρ υπογραμμίζεται στις απόρρητες εκθέσεις των διωκτικών αρχών. Και σημειώνεται πως η «μίζα» για τους Τούρκους λιμενικούς ανέρχεται στο 30% με 40% επί του συνόλου των 3.000 δολαρίων ΗΠΑ που δίνει κάθε μετανάστης στους δουλεμπόρους για να τους περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα… Η Ελλάδα και η Ιταλία όπως διαπιστώνεται σε εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών Αρχών Ασφαλείας αποτελούν τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα για τους λαθρομετανάστες που φθάνουν από τη Μέση Ανατολή την Ασία και σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια από χώρες της Αφρικής.

Οι «καραβιές» των προσφύγων ξεκινούν συνήθως από τα τουρκικά παράλια και τις χώρες της M. Ανατολής ενώ αρκετούς από τους λαθρομετανάστες «αδειάζουν» στα ελληνικά νησιά. Όσοι θέλουν να φθάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία κρύβονται σε νταλίκες που ταξιδεύουν με πλοία της γραμμής από Πάτρα και Ηγουμενίτσα στην Ιταλία.Την «πολυεθνική του σύγχρονου δουλεμπορίου» αποτελούν δύο μεγάλα τουρκικά δίκτυα με βάση την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη ενώ οι «εγκέφαλοι» κινούν τα νήματα από την Άγκυρα και προωθούν μαζικά τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Κουμ Καπί και από εκεί μεταφέρονται στην περιοχή Γεσίλκιοϊ. Στην Κωνσταντινούπολη μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια 40 με 50 άτομα μαζί (συνήθως λευκοί) έως ότου βρεθεί το μέσο να φύγουν για την Ευρώπη κυρίως για Γερμανία πληρώνοντας 3.000-4.000 δολάρια.

Στη Σμύρνη οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Μπασμάν κοντά στο ζωολογικό κήπο και μένουν σε δύο ξενοδοχεία. Όπως τονίζει αξιωματικός του Λιμενικού «οι δουλέμποροι περνούν όσους έχουν χρήματα με ταχύπλοα ή αλιευτικά σε κάποιο ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου (συνήθως στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στο Αγαθονήσι, στο Φαρμακονήσι, στην Κω και στη Σύμη). Το τουρκικό κράτος μεγαλέμπορος ναρκωτικών.

Γι’ αυτή την όψη μιλάει ο Χουσεΐν Μπαΐμπασίν, μεγαλομαφιόζος της Τουρκίας, κουρδικής καταγωγής: «Τα πρώτα χρόνια μετά το 1980, την περίοδο της ρωσικής εισβολής, τα πράγματα πήγαιναν άσχημα στο Αφγανιστάν. Η παραγωγή ηρωίνης είχε πέσει αλλά όταν αποσύρθηκαν οι Ρώσοι ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Το προϊόν έφτανε [στην Τουρκία] πρώτα μέσω Ιράν στην περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν. Στα σύνορα τη μεταφορά αναλάμβανε ο τουρκικός στρατός…

Υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος όπως στο παρελθόν η Turkish Airlines των οποίων τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό… Από τότε [μετά το 1991] η ηρωίνη διακινείται από μία πύλη εξόδου στη θέση Μαζάρ ι Σαρίφ και φθάνει στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν μέσω της περιοχής του στρατιωτικού διοικητή Ντοστούμ ο οποίος συνεργάζεται με την Τουρκία. Από εκεί το προϊόν πετάει προς την Τουρκία ή τη Ρωσία. Η Τουρκία στέλνει στον Ντοστούμ μεγάλα αεροπλάνα με αγαθά που έχει ανάγκη…

Για να παρασκευαστεί ένας τόνος ναρκωτικών χρειάζονται είκοσι τόνοι άλλων υλών: νερό ασβέστιο κ.λπ. Εάν υπολογίσουμε το σύνολο τότε μιλάμε για υλικά πολλών χιλιάδων τόνων. Από την Τουρκία φεύγουν μεγάλα αεροπλάνα που τα μεταφέρουν στο Αφγανιστάν…» Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει ο Μπαΐμπασίν για τις δραστηριότητες του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας. Άντλησα τις πληροφορίες από το βιβλίο των Φρανκ Μπόφενκερκ – Γιουτζέλ Γεσιλγκόζ «Η Τουρκική Μαφία» (μετάφραση από τα ολλανδικά: Μαρία Ιωσηφίδου Μαργαρίτα Μπονάτσου εκδ. Καστανιώτη Αθήνα 1999).

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο πέρασε μάλλον απαρατήρητο στην Ελλάδα (δεν αναφέρεται καν στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού οίκου!) ίσως λόγω της μονομερούς ελληνικής φιλίας προς το μαφιόζικο πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Γραμμένο από τον Frank Bovenkerk που είναι καθηγητής της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και τον Yesilgoz που είναι συνεργάτης του Εγκληματολογικού Ινστιτούτου Willem Pompe της Ουτρέχτης εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1998. Οι συγγραφείς αναλύουν τις παραδοσιακές σχέσεις του τουρκικού κράτους με τον υπόκοσμο ήδη από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φτάνουν μέχρι σήμερα.

Ο Χουσεΐν Μπαϊμπασίν (γεννημένος το 1956 στην επαρχία του Ντιαρμπακίρ) καταγόταν από οικογένεια μεγαλοκτηματιών που είχε πλουτίσει από το εμπόριο οπίου το οποίο μετέφεραν από το Αφιόν στο Ιράν και το αντάλλασσαν εκεί με χρυσό και σκληρό συνάλλαγμα. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που συνήψε στενές σχέσεις με τον τουρκικό υπόκοσμο και εξελίχτηκε συν τω χρόνω σε νονό της τουρκικής μαφίας.

Τα προβλήματα άρχισαν όταν αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν οι μεγαλονονοί εκείνοι που ήλεγχαν τις εγκληματικές δραστηριότητες στην Τουρκία αλλά το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο. [Ο Μπαϊμπασίν αναφέρει συχνά ονόματα όπως εκείνα του σημερινού προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του Μπουλέντ Ετσεβίτ του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ αλλά και της τέως πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ σε σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες για να μην μιλήσουμε για υπουργούς βουλευτές αστυνομικούς στρατιωτικούς…].

Μία άλλη πηγή προβλημάτων για τον Μπαϊμπασίν αποτέλεσε η από πλευράς του συνειδητοποίηση του κουρδικού προβλήματος και η βοήθεια που προσέφερε σε κουρδικές οργανώσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως ισχυρίζεται, κυνηγήθηκε από το τουρκικό κράτος.

Ο Μπαϊμπασίν έχει συλληφθεί αρκετές φορές και εκτός Τουρκίας –στην Αγγλία παρέμεινε φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια ενώ συνελήφθη και στην Ολλανδία αφέθηκε ελεύθερος και αργότερα συνελήφθη ξανά. Οι συγγραφείς του βιβλίου τον συνάντησαν στις ολλανδικές φυλακές και συζήτησαν μαζί του για 40 συνολικά ώρες. Πόσο αξιόπιστες όμως είναι οι πληροφορίες που έδωσε στους συγγραφείς ο Μπαϊμπασίν;

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι «…η εξιστόρηση των γεγονότων [από τον Μπαϊμπασίν] συμπίπτει με εκπληκτικό τρόπο με την εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία… του οποίου αποτελεί αναμφίβολα τη ζωντανή έκφραση. Το καλύτερο κριτήριο για να εκτιμήσουμε την αξιοπιστία ενός μάρτυρα είναι να διασταυρώσουμε τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται και την ερμηνεία τους με πληροφορίες από άλλες πηγές πράγμα που ισχύει στην περίπτωση αυτή».

Το «Δόγμα Οζάλ» φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με δραματικές και ολέθριες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας μας.

*diplomatia.gr
aegeantimes.gr