Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

24 Οκτωβρίου 2011

Κριτική εκ των έσω στο δόγμα Νταβούτογλου


ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης14-05-10
Κριτική εκ των έσω στο δόγμα Νταβούτογλου

Υπό την ονομασία «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» προβάλλεται από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας το δόγμα που ακολουθείται στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, που στο τιμόνι του τουρκικού ΥΠΕΞ βρίσκεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Είναι μια φράση που προβάλλεται ως επιδίωξη και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Νταβούτογλου τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας 100 ταξίδια στο εξωτερικό και έχει δεχθεί 50 επισκέψεις στην Αγκυρα. Στο εσωτερικό της Τουρκίας εκφράζονται αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματική είναι η εξωτερική πολιτική που ασκείται. Ο κ. Ονούρ Οϊμέν, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, CHP, λέει χαρακτηριστικά ότι «η επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής δεν μετριέται σε χιλιόμετρα πτήσεων, ούτε σε αριθμό επισκέψεων». Σχολιάζοντας, δε, το δόγμα «μηδενικά προβλήματα», διερωτάται σε τι αναφέρεται. «Βιώνουμε τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις μας με το Ισραήλ, με το οποίο από το 1948 μέχρι σήμερα δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα. Η προσπάθεια προσέγγισης με την Αρμενία μας δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκείται είναι διαφορετικά από τις προθέσεις που προβάλλονται», επισημαίνει.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Kadir Has, Μουσταφά Αϊντίν, παραθέτει τον δικό του προβληματισμό. «Αν δει κανείς το πρόγραμμα του κ. Νταβούτογλου, διαπιστώνει ότι κάνει κατά μέσο όρο ένα ταξίδι κάθε τρεις μέρες. Δεν μένει χρόνος για να εστιάσει στα μεγάλα θέματα. Παράλληλα, κάθε λίγους μήνες ανακοινώνεται μια νέα πρωτοβουλία. Ανοίγουμε πρωτοβουλίες στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, παντού. Αλλά, καμιά δεν φαίνεται να προχωράει. Η Ε.Ε. ως προοπτική έχει κολλήσει. Η Κύπρος έχει κολλήσει, η Αρμενία το ίδιο, ο Καύκασος είναι αμφίβολος και η Μέση Ανατολή είναι Μέση Ανατολή», τονίζει.
Προβληματισμός
Ο καθηγητής Οστούν Εργουντέρ του Πανεπιστημίου Sabanci, που υπήρξε και καθηγητής του Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δείχνει ικανότητα προσαρμογής στις ευρύτερες μεταβολές όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, εκφράζει όμως τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο η πολιτική μηδενικών προβλημάτων να αδυνατίζει τους δεσμούς με τη Δύση.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Bogazici, Χακάν Γιλμάζ, ερμηνεύει το άνοιγμα της κυβέρνησης Ερντογάν προς τις ισλαμικές χώρες και τον αντισημιτισμό που προβάλλεται ως «ανάχωμα στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση στο εσωτερικό ότι δεν είναι αρκετά εθνικιστική, λόγω της στάσης που υιοθετεί σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα στην Αρμενία ή στο Κυπριακό». Εκφράζει, δε, τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε προ δεκαπενθημέρου και δείχνει τις θετικές γνώμες για ένταξη στην Ε.Ε. να έχουν υποχωρήσει στο 55% από 70% που ήταν παλαιότερα και τις αρνητικές να έχουν εκτιναχθεί στο 37% από 17% που ήταν.
Μέτρα ασφαλείας
Σε συναγερμό βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα. Στα μέτρα ασφαλείας μετέχουν 1.500 αστυνομικοί, ενώ τον προβληματισμό επιτείνουν οι τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είναι προγραμματισμένες στο κέντρο της Αθήνας για σήμερα το απόγευμα. Στις πλατείες Κολοκοτρώνη και Κλαυθμώνος θα συγκεντρωθούν στις 7 μ.μ. μέλη εθνικιστικών οργανώσεων και την ίδια ώρα στην πλατεία Κοτζιά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει ομιλία του προέδρου του κ. Αλέξη Τσίπρα ενάντια στα οικονομικά μέτρα. Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν για λόγους ασφαλείας δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο αυξημένα μέτρα και προσωρινές διακοπές της κυκλοφορίας αναμένονται κατά τις μετακινήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλιά σας με ελληνικούς χαρακτήρες και ΟΧΙ στα greeklish.

Τα σχόλια ελέγχονται πριν την δημοσίευση τους.