Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

24 Μαΐου 2011

Opengov - Μειονότητες - ΗΠΑ

Ποντιακά ως ξένη γλώσσα στο... opengov!
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011, 22:53
Σοβαρότατα ερωτήματα προκαλεί η καταγραφή στην κατηγορία των ξένων γλωσσών, στην ιστοσελίδα της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης» http://opengov.gr, των επιλογών: Ποντιακά, Αρβανίτικα, Βλάχικα.

Η γκάφα (;) έγινε στην ειδική φόρμα συμπλήρωσης, για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην ιστοσελίδα της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης» http://opengov.gr, την οποία χειρίζεται το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, τους οποίους -μεταξύ άλλων- ρωτά «Γνωρίζουν και εγκρίνουν τις επιλογές των ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΩΝ και ΒΛΑΧΙΚΩΝ γλωσσικών ιδιωμάτων στην καταγραφή τους στην κατηγορία των ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ του διαδικτυακού τόπου http://opengov.gr «Ανοικτή Διακυβέρνηση»;

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011, 22:53


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΕRΤ3.GR

12 Μαρ. 08


Κυκλοφόρησε σήμερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο για το έτος 2007, που το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υποβάλλει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, που θεσπίζει σειρά κριτηρίων. Η 41σέλιδη έκθεση για την Ελλάδα, έχει παρόμοιο με την περσινή περιεχόμενο, υπογραμμίζοντας στο προοίμιο ότι η χώρα μας είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία 11 εκατομμυριών κατοίκων, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και ότι οι πολιτικές αρχές της ελέγχουν αποτελεσματικά τις αρχές ασφαλείας.
Υπογραμμίζεται ότι η κριτική προς την κυβέρνηση είναι ελεύθερη, ενώ σημειώνεται ότι η «μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το Διεθνές Ίδρυμα Τύπου και η οργάνωση South-East Europe Media Organization, παραπονέθηκαν ότι ο νέος νόμος περί ΜΜΕ, που ενεκρίθη τον Ιούλιο, απαιτεί όπως ρ/σ και τ/σ εκπέμπουν πρωτίστως στην ελληνική προκειμένου να κριθούν επιλέξιμοι για έκδοση της απαιτούμενης κρατικής αδείας, διατεινόμενοι ότι ο νόμος θα παρεμποδίσει την πρόσβαση των μειονοτήτων σε ενημέρωση στην γλώσσα τους».
Η έκθεση γράφει ότι οι νόμοι προβλέπουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά μη-ορθόδοξες ομάδες κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και νομικούς περιορισμούς, ενώ δεν έχει κατασκευασθεί ισλαμικό τέμενος και πολιτιστικό κέντρο στην Αθήνα, παρά τη σχετική έγκριση της Βουλής από το 2000. Επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας και δυο Κορανικές Σχολές, αλλά τουρκόφωνοι ακτιβιστές ασκούν κριτική στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην κρατική Παιδαγωγική Ακαδημία. Το Σεπτέμβριο του 2006 η κυβέρνηση ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα για την διδασκαλία της τουρκικής ως ξένης γλώσσας σε πέντε σχολεία της Θράκης. Τούρκοι δάσκαλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πρόγραμμα και αρνήθηκαν να διδάξουν τουρκικά στα σχολεία αυτά».
Αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αντισημιτισμός στον ακραίο Τύπο, ενώ τα βασικά ΜΜΕ και το κοινό συχνά δεν κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ κριτικής κατά του Ισραήλ και σχολίων για τους Εβραίους.
Αρκετός χώρος αφιερώνεται στις καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση των Αθίγγανων. Τονίζεται ότι Αλβανοί μετανάστες, που αποτελούν σήμερα το 5 με 7% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα κακομεταχείρισης, αλλά εκπρόσωποι της αλβανικής κοινότητας καταγράφουν σταδιακή μείωση των διακρίσεων εις βάρος τους.
Τέλος σημειώνεται ότι αριθμός πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Αθίγγανοι, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, και ενώ ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες», άλλοι δεν θεωρούν ότι αυτοί οι προσδιορισμοί τους καθιστούν μέλη μειονότητας. Ορισμένα άτομα που θεωρούν ότι αποτελούν μέλη μειονότητας αναφέρουν δυσκολίες να εκφράσουν ελεύθερα την ταυτότητά τους, ο όρος «Τούρκος» ή «τουρκικός» απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε τίτλους οργανώσεων, μολονότι μεμονωμένα άτομα μπορούν νομίμως να αυτοαποκαλούνται «Τούρκοι». Σημειώνεται ακόμη ότι μέλη της πομακικής κοινότητας διατείνονται ότι πιέζονται από τουρκόφωνους να απαρνηθούν την ύπαρξη της πομακικής ως ταυτότητας διακριτής από την τουρκική.

ΑΠΕ 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Προκλητική για την Ελλάδα η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Posted by ΚωνσταντίνοςΕλλάδαΗΠΑΚοινωνίαΡοήΚυριακή, Απρίλιος 10, 2011


Χωρίς σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενο της - σε σχέση με την προηγούμενη χρόνια- είναι η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο για το έτος 2010 που υποβάλλεται κάθε χρόνο στο Κογκρέσο κυκλοφόρησε χθες από το Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Ωστόσο, κομάτια της έκεθεσης είναι τουλάχιστον προκλητικά, καθώς "ανακαλύπτονται" μειονότητες Βλάχων, Ρομά και Αρβανιτών που... θεωρούν ότι πρέπει να αναγνωσιστούν ως "μειονότητες" !
Στην έκθεση για την Ελλάδα επαναλαμβάνεται και εφέτος ότι υπήρξαν προβλήματα σε αρκετούς τομείς, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και αθίγγανων από τις δυνάμεις ασφαλείας, συνωστισμός και άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε μερικές φυλακές, κακές συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών, κάποιοι νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια εις βάρος μη-ορθοδόξων, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων (συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ασύλου), αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας, διακρίσεις και εκμετάλλευση εις βάρος ανηλίκων Ρομά, παράνομη διακίνηση προσώπων, περιορισμοί στη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εθνοτικών μειονοτήτων καθώς και φαινόμενα αντί-σημιτισμού.
Στο κεφάλαιο περί σεβασμού της ακεραιότητας του ατόμου επαναλαμβάνονται μεταξύ άλλων καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για συνεχιζόμενες καταχρήσεις αστυνομικών αρχών εναντίον κρατουμένων, άσχημες συνθήκες σε φυλακές και κρατητήρια της χώρας που δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα, ιδίως σε ότι αφορά την απαράδεκτη κατάσταση παρατεταμένου συνωστισμού και άθλιων συνθηκών σε υποστελεχωμένα κέντρα κράτησης μεταναστών. Στα θέματα ελευθερίας του ʽσυνεταιρίζεσθαιʼ διατηρείται μνεία σε ανώτατες δικαστικές υποθέσεις που δεν αίρουν την άρνηση έγκρισης σωματείων με εθνοτική ονομασία ʽμακεδονικόςʼή ʽτουρκικόςʼ.
Αρκετός χώρος αφιερώνεται και εφέτος στις επικρίσεις οργανώσεων και επιτροπών για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, την δυσμενή μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και την ανεπαρκή προστασία των ακηδεμόνευτων ανηλίκων μεταναστών, μέχρι του σημείου εισηγήσεων από μέρους τους για την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο II. Σημειώνεται ότι η εγκαθίδρυση από την κυβέρνηση συστήματος παροχής προστασίας στους πρόσφυγες κρίνεται ευρέως ως ανεπαρκές, λόγω του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, και πολλά προβλήματα παραμένουν παρά την νέα νομοθεσία επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.
Τέλος, στο κεφάλαιο για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται όπως και στην περσινή έκθεση οι αναφορές σε Έλληνες πολίτες που αυτό-προσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες», αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική.
Επίσης οι αναφορές στο ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την σλαβική διάλεκτο στην ΒΔ Ελλάδα ως «μακεδονική», ότι αξιωματούχοι και δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αναπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και ότι έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, τον Μάρτιο 2009, έχει καλέσει την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη διαμάχη εάν υφίσταται η όχι ʽΜακεδονικήʼ η Τουρκικήʼ, μειονότητα στην Ελλάδα και να εστιασθεί στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτό-προσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης, επιτρέποντας την χρήση των όρων ʽμακεδονικόςʼ ή ʽτουρκικόςʼ σε σωματεία και οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλιά σας με ελληνικούς χαρακτήρες και ΟΧΙ στα greeklish.

Τα σχόλια ελέγχονται πριν την δημοσίευση τους.