Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

30 Μαΐου 2011

Γερμανία: Λέει "αντίο" στην πυρηνική ενέργεια Πηγή:www.capital.gr

Την πρόθεσή της να γίνει η πρώτη μεγάλη βιομηχανοποιημένη δύναμη που αδρανοποιεί τα πυρηνικά της εργοστάσια, εγκαταλείποντας την ατομική ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανία, με ένα σχέδιο σταδιακής κατάργησης που θα ολοκληρωθεί το 2022.

Πιο αναλυτικά, ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Norbert Roettgen ανακοίνωσε την απόφαση του κεντροδεξιού συνασπισμού, η οποία λήφθηκε με αφορμή την πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας και χαρακτηρίζεται «μη αναστρέψιμη».

Ο Roettgen υπογράμμισε η συντριπτική πλειονότητα των 17 γερμανικών αντιδραστήρων θα τεθεί εκτός λειτουργίας έως το τέλος του 2011. Σήμερα οχτώ από αυτούς έχουν ήδη βγει από το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο, η Merkel αποφάσισε την άμεση διακοπή μίας σειράς από τους παλαιότερους πυρηνικούς σταθμούς και ξεκίνησε διάλογο για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με επίσημη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 6 Ιουνίου.

Επτά από τους αδρανείς πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι από τους παλαιότερους της χώρας, τους οποίους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκλεισε για τρεις μήνες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν έλεγχοι ασφαλείας, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα.

Ο όγδοος αντιδραστήρας ανήκει στο εργοστάσιο Kruemmel, στη βόρεια Γερμανίας και βρίσκεται σε αδράνεια εδώ και πολλά χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων.  Ο Roettgen τόνισε σήμερα ότι κανένας από τους οκτώ δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών για την Angela Merkel, η οποία το 2010 αποφάσισε να παρατείνει τη ζωή των 17 αντιδραστήρων της χώρας κατά 12 χρόνια. Η απόφαση αυτή δεν είχε πολλούς υποστηρικτές στη Γερμανία, ακόμη και πριν το σεισμό-γίγαντα του Μαρτίου στην Ιαπωνία, που προκάλεσε καταστροφές στο πυρηνικό εργοστάσιο Daiichi.

Στις 23 Μαρτίου, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι "όσο πιο νωρίς βγούμε από την πυρηνική ενέργεια, τόσο το καλύτερο".


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλιά σας με ελληνικούς χαρακτήρες και ΟΧΙ στα greeklish.

Τα σχόλια ελέγχονται πριν την δημοσίευση τους.